blogg!

Känn kroppen – läk kroppen

Känn kroppen – läk kroppen

Skriven av: Daniela Schütt

Grundare av DinBalans Yogastudio och yogaformen Sense-In yoga. Jag hittade till yogan för 20 år sedan. Yogan hjälpte mig till läkning efter en grov misshandel som tog flera år att bearbeta och läka ifrån. Med det väcktes ett brinnande intresse att förstå stress, hur kropp och nervsystem fungerar vid läkning både fysiskt och känslomässigt. Kunskapen förmedlar jag vidare till mina elever. Mitt motto är att alltid vara och förmedla till mina elever att vara "bodynauts". Nyfikna och utforskande detektiver som lär oss av våra kroppar.

Vi är byggda för att använda våra känslosinnen och vi processar våra upplevelser genom kroppen. På savannen skulle vi inte överleva en dag om vi inte var närvarande i våra sinnen. För att undvika rovdjur var vi tvungna att använda våra sinnen, hela vårat stressystem är byggt för att klara av de utmaningar vi möter där. Men hur kommer det sig att djur kan hantera en daglig stress som är direkt livshotande, men vi går in i väggen och blir sjuka av för mycket att göra?

Nu har man börjat förstå att våra känslor och upplevelser också processas i kroppen, inte i hjärnan. Bara i vagusnerven vet man att 80% av informationen går från kroppen upp till hjärnan. Förmågan att känna och uppleva signaler från kroppen kallas Interoception. Den kan övas upp och bli bättre, eller “glömmas” bort när vi inte regelbundet utövar det. Forskare har mer eller mindre kommit fram till att närvaro i kroppen och långsamma rörelser läker oss från stress, man har bara kvar att förstå hur.

Neurons in the body have their own way of processing experience and an ability to send independent sources of information that are not simply sensory through-puts but are actual information processing. 

Cathy Kerr Brown university

Tankar pausar kroppens signaler

Vid olika aktivitet producerar hjärnan olika sorters vågor, hjärnvågor som enkelt kan mätas. När vi tänker, memorerar eller lär in nya saker är Betavågorna aktiva i hjärnan. Det intressanta är att signalerna från kroppen blockeras vid Beta-aktivitet. dvs. när vi tänker så pausas kroppens signaler. Som att hjärnan säger “vänta ingen mer information just nu tack, jag är upptagen.”

Stressen läggs på hög i kroppen

Men vad händer då när vi tänker hela dagarna? När största delen av vår tid är i tanken och inte i kroppen. När kroppens signaler blir blockerade hela tiden. Jo, man kan anta att stressen och processandet av känslorna  läggs på hög i kroppen. Det blir kö helt enkelt. Men denna kö kostar oss energi. Vi vet alla hur ansträngande det kan vara att hålla känslor inne, det kostar energi, vi spänner oss för att klara av det. Även om det här kanske är subtila spänningar så byggs de på, lager på lager och vi spenderar energi på dem dagligen. Alla vet vi hur lättade vi kan känna oss i kroppen när vi äntligen få släppa på något vi burit på länge.

Men om vi aldrig släpper huvudet och får rensa kroppen. Utan vi fortsätter att leva i tankevärlden. Då blir vi huvudfotingar som till slut inte kan känna kroppen även om vi vill. Vi får svårare att känna eftersom nerverbanor som används blir starkare och de vi inte använder blir svagare. Vi kan träna upp kontakten med kroppen precis som vi kan träna en muskel. Men har man inte pratat och lyssnat på kroppen på länge så kan det kännas svårt till en början. Och även om vi har det så har de flesta av oss blindspots, områden vi har svårare att känna av.

Kroppsnärvaro rensar

När vi sedan lyckas landa och ”öppnar dörren” till kroppen så ”ramlar” alla känslor som ligger på hög ut, som en garderob där vi stuvat in för mycket genom åren. Vi kan bli överväldigade eller uppleva mycket högre stress när vi väl kommer till ro, stillhet och närvaro. Jag minns känslan själv, som om det kröp i kroppen och man ville fly, man öppnar ögonen för att slippa känna, man börjar skruva på sig på mattan, man måste röra på sig för att bli av med känslan och oron i kroppen. För mig var det traumat efter misshandeln som satt i min kropp, och känslorna signalerade instinktivt att jag borde fly. Jag minns hur jag under meditation fick anstränga mig för att inte bita mig i fingrarna, det slet i varenda nerv jag hade i kroppen. Men väl på andra sidan har jag nu erövrat min kropp igen, den är nu en plats jag kan få ro och vila i, där jag kan få ta paus från världen och tankar och bara få vara i stillhet, utan tankar och det bästa av allt, jag får energi som jag kan använda till det jag vill istället.

HAR DU TÅLAMOD ATT VÄNTA TILLS DIN GYTTJA SJUNKER TILL BOTTEN OCH VATTNET KLARNAR? KAN DU FÖRBLI ORÖRLIG TILLS DEN RÄTTA HANDLINGEN KOMMER AV SIG SJÄLV

Ibland säger en elev: ”Vila och lugn yoga är inte för mig, jag är av den typen som blir stressad av för lugnt tempo”. Vi blir inte stressade av vila, närvaro skapar inte stress, det bara öppnar dörren till den stress vi bär på. Ju längre vi skjuter på att “städa” desto svårare blir det att städa garderoben, men förr eller senare blir vi tvingade, för kroppen klarar inte hur mycket som helst. Det kostar oss att bära på allt. Jag hade nyligen en elev som har tränat Ashtangayoga några år hos mig, förra veckan gick hon på en yin/pressurklass. Efteråt berättade hon att hon tidigare blivit stressad av lugn yoga, men nu gick det jättebra det var rentav vilsamt och skönt! Ibland behöver vi närma oss kroppen med försiktighet, utifrån in. I Ashtangayogan lär du dig veta var din kropp befinner sig (Proprioception) var vi sätter fötterna, hur vi aktiverar musklerna, andas osv. Vi är närvarande i andning och kropp, men håller oss samtidigt aktiva i rörelse. Det kan vara ett utmärkt sätt att börja närma sig kroppen och sakta ta tillbaka kontakten och relationen med den när vilsam yoga känns stressande.

Dålig kontakt med kroppen kan även skapa smärta.

Vi har en del i hjärnan som kallas vår ”body map”. Hjärnan vet att vi har tio fingrar, tio tår osv och den förväntar sig signaler från alla delar hela tiden som bekräftar att allt är som det ska. Får den inte signaler från en del av kroppen så kan den varna oss, genom att skapa smärta som upplevs i armen, men signalerna kommer från hjärnan istället för armen. Du kan få fantomsmärta i en saknad amputerad hand, samma sak gäller för bortglömda delar som saknar kommunikationsvägar. Vi kan ”glömma” ett område så mycket att hjärnan måste varna oss för den ”saknade” lemmen eller delen av ryggen osv. 

Det här kan givetvis starta en negativ spiral eftersom många av oss har en tendens att fly från jobbiga känslor som smärta. Smärtan kan göra att vi distanserar oss ändå mer från området. Vi behöver bryta den negativa spiralen och istället uppmärksamma området mer. Här finns forskning som visar att människor med ständig hög smärta kan dämpa sin smärtupplevelse genom att gå in i den och uppmärksamma den mer.

Några tips på hur du kan ta in interoception i din vardag

  • Utmana dig själv att känna och uppleva din kropp varje dag.
  • Gör bodyscans, ofta. Hitta dina blindspots och ge dem din tid och uppmärksamhet
  • När du yogar, försök vila i dina känslosinnen, känn fotsulor och handflator, andningens rörelse i kroppen. Var en Bodynaut!!!
  • Bli medveten om hur du reagerar, “monsters live in the dark”, våga titta på de känslor som ligger i kroppen och hur du reagerar på dem.
  • Pressur är ett utmärkt sätt att känna och skapa kontakt med kroppen, använd en tennisboll eller vad du har hemma och gör en “bodyscan” med bollarna

Andas i näsan

Jag gick till tåget tidigt igår morse. Dryga 10-° så där så att det svider om kinderna. Så jag drog upp min ullbuff över halva ansiktet. Efter bara några andetag märkte jag att jag började munandas. Normalt andas vi människor genom näsan, det är bara vid ansträngning...

Elasticitet

Fascian fascinerar mig och jag slutar aldrig att förkovra mig i den uppsjö av ny kunskap som vetenskapen just nu levererar. Jag vill veta hur jag kan ta hand om min fascia och få den att fungera optimalt, vad är det bästa sättet för mig att träna för att hålla min...

Vi processar i kroppen inte i knoppen

Tidigare har psykiatrin hållt sig till att analysera vad som händer i huvudet, de olika delarna av hjärnan och vad de gör, hur de reagerar på olika signalsubstanser osv. Men nu vet man att nerver ute i kroppen kan utföra egna processer. Man vet även att det 80-90% av...

Sense-In ® Breath

Visste du att diafragma förutom att vara en viktig andningsmuskel även tillhör gruppen stressmuskler, dvs den kontraheras ofrivilligt vid stress. Efter längre tid av stress kan diafragma kännas stel och stum. På terminens första Sense-In ® klass får eleverna gå igenom...

Fascian kopplat till våra känslor

Ni som har deltagit i mina workshops eller föreläsningar vet hur jag brukar tala om hur vår kroppshållning påverkar vårt mående och även om hur frånvaron av kroppsnärvaro påverkar oss negativt. Den här gången tänkte jag försöka knyta ihop hur det här sker. Hur kan vår...

Växelandas- Nyttja näsans koppling till nervsystemet

Näsan har svällkroppar, näsmusslor som sväller av och på i en rytm om ca 90-120 minuter. Att andas genom näsan stimulerar en samling nervceller suprachiasmatic nucleus som även fått smeknamnet "Mind clock". Här finns en direkt koppling till autonoma nervsystemet och...

Andas i magen

Visste du att en av våra stressmuskler är diafragman? Om inte, har du har säkert ändå känt det någon gång, när vi blir stressade spänns magen och vi andas bara ytligt högre upp i bröstet. Detta för att stress är lika med hot, och i övre delen av bålen är vi mer...

Andningen- nyckeln till på och av knappen

Visst önskar vi oss den där knappen. Den som kan hjälpa oss att koppla av när vi känner att vi inte har kontroll. När axlarna är spända och vi inte lyckas släppa dem, hur vi än försöker, när vi inte kan somna fast vi är helt slutkörda? När vi vaknar mitt i natten och...

Följ rytmen – skapa bättre balans

Det är lätt att känna att man dras in i stress vare sig man vill eller inte. Att det inte finns någon broms. Kroppen reagerar och det är inte mycket vi kan göra åt saken. Och det är faktiskt så. Vårt autonoma nervsystem är byggt för att vi faktiskt inte ska behöva...

Pressur ökar både flexibilitet och muskelstyrka

Pressur tillsammans med stretch ökar rörligheten dubbelt så mycket som bara stretch. Dessutom ökar det styrkeutslaget i muskeln med 11% när vi använder pressur medan bara stretch minskar muskelstyrkan med 2,5%. Det här inlägget är intressant tycker jag, just för att...
Andas i näsan

Andas i näsan

Jag gick till tåget tidigt igår morse. Dryga 10-° så där så att det svider om kinderna. Så jag drog upp min ullbuff över halva ansiktet. Efter bara några andetag märkte jag att jag började munandas. Normalt andas vi människor genom näsan, det är bara vid ansträngning...

Elasticitet

Elasticitet

Fascian fascinerar mig och jag slutar aldrig att förkovra mig i den uppsjö av ny kunskap som vetenskapen just nu levererar. Jag vill veta hur jag kan ta hand om min fascia och få den att fungera optimalt, vad är det bästa sättet för mig att träna för att hålla min...

Sense-In ® Breath

Sense-In ® Breath

Visste du att diafragma förutom att vara en viktig andningsmuskel även tillhör gruppen stressmuskler, dvs den kontraheras ofrivilligt vid stress. Efter längre tid av stress kan diafragma kännas stel och stum. På terminens första Sense-In ® klass får eleverna gå igenom...

Fascian kopplat till våra känslor

Fascian kopplat till våra känslor

Ni som har deltagit i mina workshops eller föreläsningar vet hur jag brukar tala om hur vår kroppshållning påverkar vårt mående och även om hur frånvaron av kroppsnärvaro påverkar oss negativt. Den här gången tänkte jag försöka knyta ihop hur det här sker. Hur kan vår...

Andas i magen

Andas i magen

Visste du att en av våra stressmuskler är diafragman? Om inte, har du har säkert ändå känt det någon gång, när vi blir stressade spänns magen och vi andas bara ytligt högre upp i bröstet. Detta för att stress är lika med hot, och i övre delen av bålen är vi mer...

Andningen- nyckeln till på och av knappen

Andningen- nyckeln till på och av knappen

Visst önskar vi oss den där knappen. Den som kan hjälpa oss att koppla av när vi känner att vi inte har kontroll. När axlarna är spända och vi inte lyckas släppa dem, hur vi än försöker, när vi inte kan somna fast vi är helt slutkörda? När vi vaknar mitt i natten och...

Följ rytmen – skapa bättre balans

Följ rytmen – skapa bättre balans

Det är lätt att känna att man dras in i stress vare sig man vill eller inte. Att det inte finns någon broms. Kroppen reagerar och det är inte mycket vi kan göra åt saken. Och det är faktiskt så. Vårt autonoma nervsystem är byggt för att vi faktiskt inte ska behöva...

Skriven av: Daniela Schütt

Grundare av DinBalans Yogastudio och yogaformen Sense-In yoga. Jag hittade till yogan för 20 år sedan. Yogan hjälpte mig till läkning efter en grov misshandel som tog flera år att bearbeta och läka ifrån. Med det väcktes ett brinnande intresse att förstå stress, hur kropp och nervsystem fungerar vid läkning både fysiskt och känslomässigt. Kunskapen förmedlar jag vidare till mina elever. Mitt motto är att alltid vara och förmedla till mina elever att vara "bodynauts". Nyfikna och utforskande detektiver som lär oss av våra kroppar.