Flexorer

Flexorer påverkas både av stillasittande och stress

Flexorer är ofta en källa till smärta, och det kan bero på många olika anledningar. Psoas är en den enda muskeln som från rygg över beäckenet till femur. Vårat stillasittande, men framförallt sittande, livsstil gör den kort och stel. Men en stor orsak är att den även är en stressmuskel, den kontraheras alltså autonomt vid stress. Det är inte ovanligt att man kan jobba djupt med att få psoas att slappna av och stretchas ut bara för att nästa dag ha en kort kontraherad psoas igen. ett steg framåt, två steg bak. Att få psoas mjukare kräver även mental träning, meditation och djupavslappning. Till detta kan vi lägga till att den ligger bakom matsmältningssytemet och blir påverkad av gifter och dålig kosthållning.

Vid inklämning kan elever känna att flexorerna kläms mellan AIIS/ ASIS och femur. Positioner att undvika är vanliga flexövningar som barnet, pachimottanasana men även vridningar som Marichiasana och liggande twist måste göras med medvetenhet om skelettets position så att man undviker inklämning. Upprepad inklämmning av musklerna gör de inflammerade och långvarig inflammation kan gå ända in i ligament och led.

  • Psoas Major
  • Psoas minor
  • Illiopsoas
  • Rectus Femoris
  • Sartorius


Vilka positioner att undvika

Vid inklämning, undvik flexpositioner eller korrigera dem med ett bakåtroterat bäcken. Lägg till extensorövningar som Sfinx