Vagusnerven är tvådelad

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Tvådelad vagusnerv

Vagusnerven talar vi om när vi talar om återhämtning och vila, den tillhör det parasympatiska NS. Men en sak förbryllade en man vid namn Dr. Stephen Porges, det Parasympatiska systemet kan både vara aktivt vid vila, social samvaro och vårt naturliga “må-bra-tillstånd” samtidigt som det även är aktivt vid mycket hög stress där vi hamnar i freeze/ “spela död”.

Dr. Porges identifierade två delar av vagusnerven, den gamla dorsala delen som utvecklades mycket tidigt i vår utveckling och den nyare ventrala delen som kom senare och bara återfinns hos däggdjur.

Den dorsala delen kallas även ofta den subdiafragmatiska. För att översätta till enkel svenska: Nerven är kopplad till system nedanför diafragma, den enerverar mjälte, njurar, mage, lever mm. Den här delen aktiveras när vi är under stort hot och kroppen helt enkelt stänger ned i ett försök att överleva genom att spela död.

Den ventrala delen kallas även den sociala delen och styr nerver i regionen ovanför diafragma. Delar av ansiktet, bröstet mm. Här uttrycker vi känslor och den här delen av NS hjälper oss i social samvaro och får oss att känna oss trygga och säkra.

Nedan ser du en mer detaljerad överblick. De nerver som nedan visas i grönt är det nyare sociala delen av Parasympatiska NS, aktivt bara när vi känner oss trygga och mår bra. Bara genom att öppna framsidan, bröstet eller le, så stimulerar vi NS att återgå till det sociala systemet och vi kan lämna det gula (eller röda) aktiva stress-systemet. Vår kroppshållning och spänningar läses av genom neuroception.

Neuroception

Neuroception är kroppens neurala registrering av trygghet och hot (ofta omedveten) Nervändar registrerar, spänning, kroppshållning ansiktsuttryck, ljud mm. Om neuroceptionen registrerar en hållning som representerar trygghet aktiveras ventrala vagus (det sociala vilosystemet). Om det registrerar spänningar, hållning som representerar hot stängs det ner och vi växlar till en offensiv strategi.[/vc_column_text][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”12858″ img_size=”full” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row]