Reflektera

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Det som händer oss undermedvetet är ofta svårt att ändra på. Men det är ofta det som kan vara oss till besvär. Som vi gick igenom i v.8 så är nyckeln mellan det medvetna och det undermedvetna just genom kroppen, genom känslosinnena.

För att sluta cirkeln vill vi lyfta det vi känner till det medvetna. Hur gör vi det? Jo vi reflekterar. Ställer frågor.

När vi är i en yogaposition, vilar, eller gör en bodyscan kan en känsla dyka upp (händer oftare när vi gör bakåtböjare då vi öppnar stressmuskulaturen) Istället för att byta position, klia oss, titta upp, dricka vatten, ja hitta på någon form av distraktion så tar vi det vi känner och använder som fokus. Vi riktar vårt fokus dit.

Om jag i en övning känner mig obehaglig till mods, kanske känner jag mig bara lite så där rastlös, kanske känner jag stress eller andra obehagliga känslor. Kanske är det ett fysiskt obehag, en smärta i kroppen. Istället för att hitta en distraktion så fokuserar jag på det jag upplever genom att cirkulera igenom denna loop av frågor:

  • Ta en suck, andas, det är viktigt att andas hela tiden, lugnt och avslappnat.
  • VAR i kroppen känns det jobbigt? Kan jag definiera en specifik plats? Eller är det hela kroppen? Hur stort område i så fall? Jag lägger ofta handen där det känns som centrum. Känns det hårt, kallt, stumt, stelt, formlöst, slappt eller kanske bara tomt?
  • Om jag skulle visualisera att det jag känner har en färg, vilken färg skulle det vara då?
  • På en skala 1-10 hur stark är känslan/smärtan?
  • Om jag skulle ge den ett ord, ett begrepp, vad är det jag känner? Sorg, rädsla, upprymdhet, ilska, glädje
  • Börja om; Kolla av andetaget. Var i kroppen känns det? Har det flyttat på sig, har området växt el krympt har det bytt känsla? Har färgen ändrats? Har styrkan/kraften ändrats? Har det jag känner ändrats, vill du byta ord för vad du känner? Stanna upp en liten stund på varje del, känn, var intuitiv och viska gärna för dig själv både frågorna och svaren.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]