Daniela Schütt

I mina yogaklasser delar jag gärna först den teori som finns bakom övningarna innan vi utför dem. Med det kan eleverna själva vara utforskande, reflektera över reaktioner i kroppen och bättre förstå dem. Jag vill att vi ska vara bodynauts. Utforskande detektiver som ställer frågor och söker svar. Vi har en teori, vi testar, övar och reflekterar och utvärderar.

Jag kom in på yogan för 20 år sedan, då med fokus på att läka de ryggsmärtor jag hade. Sedan har yogan tagit mig igenom Hatha, Kundalini, Ashtanga och yin. Jag är utbildad kundaliniyogalärare sedan 15 år tillbaka och har rest till Indien varje år under mer än 10 års tid där jag mest praktiserat Ashtanga och pranayamatekniker.

Min röda tråd är att binda samman vår västerländska vetenskap och kunskap om kroppen med de tekniker och den kunskap vi har från yogan och andra österländska traditioner. Så att vi kan använda kunskapen om anatomin/nervsystemet för att förstå hur rörelse, andning och träning av sinnet påverkar oss. Vi har kommit långt redan och det finns mängder av forskning som visar på ex.vis yogans eller mindfullness effekt på vårt mående, både fysiskt och mentalt. Men för mig räcker det inte alltid att veta ATT det funkar, jag vill förstå hur. Och jag vill kunna förklara för mina elever hur. Det ger en kunskap som gör att vi själva kan reglera vårt liv, vi får tillgång till och en förståelse för kroppen som vi kanske inte hade innan.

Själv började jag med yoga för att läka mina skador efter den misshandel jag var med om vid 20 års ålder. Till en början trodde jag bara att yogan kunde hjälpa mig träna upp min rygg och få bukt med smärtan och den ryggskada jag fått. Sedan insåg jag hur yogan påverkade mig och mina känslor, den stress och PTSD jag försökte hantera. Jag började ställa frågor. Hur påverkar ett yogautövande mitt stressystem? Hur fungerar stressystemet? Varför var min kropp fortfarande påverkad av stressen när flera år har gått? Jag ville inte bara yoga, jag ville förstå varför. För mig är yogan ett ständigt utforskande och jag älskar att ställa frågor/teorier och utforska svaren. Jag älskar att vara och inspirera mina elever till att bli Bodynauts!

Med samma nyfikenhet möter jag min kropp varje dag på mattan. Efter 20 år är det fortfarande lika spännande. Mina största intressen har blivit: stressfysiologi, fascia, interoception och höftens anatomi. Jag har utvecklat egna former i yogan som Sense-in, pressuryoga och höftkunskapsbaserade klasser. Jag tror på att vi i sinnet sätter våra gränser och att kroppen och sinnet utvecklas tillsammans. All min undervisning bygger på nyfikenhet, min egen och den jag vill väcka hos mina elever. Jag fortsätter ständigt lägga ett pussel, med mig, tillsammans med mina underbara elever och kollegor. Oavsett vad vi möter i livet är det alltid en möjlighet till utveckling och nya lärdomar. Jag undervisar nu lärare som vill fördjupa sig i olika delar av yogan. Jag vill dela med mig till dig som vill lägga till bitar som passar in i just ditt pussel.